Начало За нас Реклама Контакти

Пържен ориз със скариди и пиле

Снимка за Пържен ориз със скариди и пиле
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Гарнитура или основно ястие е пърженият ориз? Всъщност и двете определения не са верни. Многобройните рецепти за това изконно кантонско блюдо са част от типичния обяд, на който заедно се сервират няколко на брой ястия без определен ред. Въпреки липсата на категоризация, пърженият ориз, който ви предлагаме, е невероятно вкусен и добре изглеждащ.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 40 мл сос хойсин*
  • 200 г обезкостени пилешки бутчета, нарязани на кубчета
  • 2 с. л. фъстъчено олио
  • 2 скилидки чесън, обелени
  • 1 щипка едро смлян лют червен пипер
  • 500 г жасминов ориз, сварен във вода 1:1, на бавен огън
  • 200 г коктейлни скариди в саламура
  • 100 г царевица от консерва
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на фини кръгчета
  • 2  яйца

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилето се овалва в хойсин соса и се оставя да се маринова 10 мин.

  2. 2.

    Загрява се уок на силен огън и се добавя олиото. Чесънът се запържва до светлокафяво и се изважда. Добавя се лютият пипер и се запържва до светлочервено.

  3. 3.

    Пилешкото месо се почиства от излишната марината и се пържи в уока до готовност.

  4. 4.

    Оризът се слага да се пържи, като се разделя, доколкото е възможно, на отделни зрънца.

  5. 5.

    Изсипват се скаридите и царевицата и се бърка постоянно, докато скаридите се сгорещят. Добавя се пресният лук и се разбърква.

  6. 6.

    Оризовата смес се премества в единия край на уока. В свободната част се чукват яйцата и когато започват да се втвърдяват, се разбъркват внимателно с ориза с помощта на шпатула, така че да останат на парченца.

* сос хойсин - готовият сос, който се продава в големите супермаркети съдържа вода, захар, соеви зърна, бял оцет, ориз, сол, пшенично брашно, чесън и червени люти чушки, както и някои консерванти и оцветители. Традиционно се приготвя със сладки картофи. Въпреки че хойсин на кантонски буквално означава риба, сосът не съдържа никаква морска храна.
Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари