Начало За нас Реклама Контакти

Салата от ориз и свинско със сусам

Снимка за Салата от ориз и свинско със сусам
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Дори и да източите зърното от Държавния резерв, няма да успеете да си спретнете тази салатка, защото за нея са нужни зрънца, които нито далновидната държава, нито друга обществена организация не събира и съхранява. Ще трябва все пак да се прежалите и да отскочите до близкия дюкян, за да си набавите необходимите ви продукти. Така освен това ще избегнете да ви обвинят, че сте аферист и спекулант. Със свинското обаче как ще се оправите, си остава загадка за нас.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. дългозърнест ориз
  • 2 ч. ч. вода
  • 1 свинско бонфиле
  • 2 ч. ч. замразен или консервиран грах
  • 1 ч. ч. замразена или консервирана царевица или цели бейби царевички
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 лимон
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 люта чушка
  • ½ връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. сусам
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се сварява за 10 мин. в подсолената вода.

  2. 2.

    Кората на лимона се настъргва, а сокът му се изстисква. Смесват се соевият сос, лимоновата кора и половината лимонов сок, 1 с.л. зехтин и разцепената люта чушка. Филето се разделя на две по дължина и се слага в маринатата за 15 мин.

  3. 3.

    През това време замразените зеленчуци се бланшират за 3-4 мин. във вряща вода. Бейби-царевичките се разрязват на две по дължина. Смесват се оризът и бланшираните или отцедените консервирани зеленчуци.

  4. 4.

    Филето се отцежда и се запържва за 15 мин. от всички страни в останалия зехтин. Изважда се от тигана и се овалва в сусама. Когато изстине се нарязва на тънки кръгчета.

  5. 5.

    Тиганът от пърженето на филетата се деглазира с 2 с.л. лимонов сок и маринатата, полученият сос се прецежда.

  6. 6.

    Аранжира се салатата, като в купички се слага оризовата смес, отгоре се подреждат филетата, залива се със соса и се поръсва с магданоза.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари