Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Малко история за ориза

Малко история за ориза

Ориз

От ароматния индийски пилаф до италианското ризото - оризът е известен в целия свят. Оризът е много питателна храна, тъй като е богат на протеини, витамини, минерали и лесно смилаеми фибри.

За разлика от другите зърнени култури повечето видове ориз не съдържат глутен, което го прави идеален за пациенти с непоносимост към зърнени протеини.

Както и другите зърнени култури, оризът се появява на нашата планета преди около 10 000 години, когато големите ледници се топят и на мястото им остава огромна блатиста зона.

Спокойно можем да кажем, че оризът е основна храна за три-четвърти от хората по света.

От Китай до Япония, включително Индия и Индонезия оризът е нещо повече от хранителен продукт. Той е част от културата в тези страни. Оризът се счита за дар на боговете, символ е на плодородието и живота.

Тази символика присъства и в много средиземноморски страни, където съществува традиция с ориз да се посипват главите на младоженците, за да бъдат щастливи и късметлии.

Пилаф

Най-вероятно в страните от Западна Европа оризът е бил донесен от Александър Македонски след завладяването на Индия 326 година преди Христа. Широкото разпространение на ориза в средиземноморските страни е благодарение на арабската култура.

Археологически разкопки показват, че оризът се е използвал дори по-рано, през 630 г. пр. Христа. Смята се, че той е един от продуктите, които са се търгували на пазарите за подправки в Александрия.

Днес Италия е най-големият доставчик на ориз в Европа. А знаете ли, че във Филипините са открити повече от 10 хиляди сорта ориз, но се отглеждат "само" 5000? На Ботуша пък само 50 вида.

Да се храним с ориз означава да се храним здравословно. "Всеки, който консумира ориз, приема живота", е разпространена поговорка в Индия. Хранителната стойност на ориза са признали и много други древни култури. Хипократ е съветвал древните олимпийци да се подсилват с ориз преди и след състезания.

Учените са потвърдили, че оризът може да компенсира липсата на основни витамини и минерали, причинена от прекомерна консумация на определени храни. Оризът съдържа много витамин В, както и витамин Е и РР, минералите калций, мед, желязо, калий, фосфор, магнезий, селен и цинк.

На всеки 100 грама суров ориз се съдържат 4.1 грама протеин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest